Sposób na Tequilę





Ten cieszący się olbrzymią  popularnością w Polsce, wysokoprocentowy napój alkoholowy, to meksykańska, niezwykle charakterna i gorąca wódka. Gdy przy najbliższej okazji będziecie się raczyć tym niesamowitym trunkiem, warto zabawić gości historią i tradycją napoju.
Legenda mówi, że tequila to dar azteckich bogów umożliwiający śmiertelnym kapłanom komunikowanie się z zaświatem. Spłynęła na ziemię z wielkim hukiem i w oślepiającym blasku. To uderzenie pioruna w agawę sprawiło, że lekko słodkawy i odurzający sok wypłynął z serca rośliny. Pito go podczas rytualnych obrzędów. Taaak, Indianie umieli wykorzystać  dary natury :). Legenda legendą, a dziś wiadomo, że sok agawy jest naturalnym siedliskiem bakterii Zymomonas mobilis. Jest to beztlenowa, gram ujemna pałeczka bakterii zdolna do fermentacji cukrów zawartych w soku agawy. Oczywiście jednym z produktów  fermentacji jest etanol, a proces w warunkach naturalnych zachodzi spontanicznie. Do otrzymania prawdziwej tequili 100% używa się pulque, sfermentowanego soku z agawy niebieskiej Agava americana poddanego destylacji.

Dziś tequilę na skalę handlową produkuje się  w "bardziej cywilizowany" sposób, niemniej jednak uprawa agawy odbywa się  tradycyjnie i ekologicznie. Większość pól jest uprawiana ręcznie, a umiejętność zbiorów przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Dojrzała i idealna do zbioru agawa to roślina 8, a nawet 12 letnia. Do produkcji tequili zbiera się tzw. serce lub pina, które po wstępnej obróbce wygląda jak owoc ananasa i może ważyć ponad 100 kg, a w warunkach naturalnych osiąga nawet wagę ponad 200 kg. Do wyprodukowana 1 l tequili w 100% z agawy potrzeba około 3 kg pina, czyli ze średniej pina można uzyskać około 50 l napoju. Tradycyjnie do fermentacji używa się drożdży, które  naturalnie porosły na liściach agawy, ale może też być używana uprawna forma tych szczepów lub handlowe drożdże piwowarskie.






Oryginalna 100% tequila jest butelkowana tylko i wyłącznie w Meksyku, opieczętowana jest  dopiskiem na butelce    "Hecho en Mexico" lub "100% agave de Jalisco".  Nazwa jest  zastrzeżona przez rząd meksykański,  a legalna uprawa agawy niebieskiej  może odbywać się jedynie w stanie Jalisco lub okolicach. Cały region uprawy agawy niebieskiej i produkcja alkoholu zostały wpisane na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.





Tequila to wyjątkowy alkohol o charakterystycznym smaku i nic nie może się równać z meksykańską tradycją picia.



Składniki :

- Tequila silver
- odrobina soli
- cytryna lub limonka 

lub  

- Tequila gold 
- cynamon 
- pomarańcza

cytrynę /limonkę/ lub pomarańczę
poćwiartować; sól lub cynamon nasypać na zewnętrzną stronę dłoni w zagłębieniu między kciukiem a palcem wskazującym;
do  kieliszka nalać 25-50 ml wódki w zależności od rodzaju tequili;...następnie trzeba zlizać sól, wypić tequilę silver i zagryźć cytryną...
w przypadku tequila gold postąpić tak samo zastępując sól cynamonem,
a cytrynę  pomarańczą.




Poczuć się jak MACHO ... bezcenne !
Powodzenia :)
E.D.






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Truskawki z Martini - letni , orzeźwiający, smaczny i prosty drink na upalny dzień

Mamajuana dobra na wszystko .

Produkcja Etanolu