Szkło barowe - How it's made ?


W przygotowaniu koktajli liczy się każdy składnik, ale aby napój mógł wyglądać naprawdę apetycznie ważne jest przede wszystkim szkło. Produkuje się rożne naczynia barowe, od szklanek do typowych drinków aż po naczynia na wymyślne koktajle.Do wyrobu szkła potrzeba przede wszystkim piasku kwarcowego, sody kalcynowanej, wapna dolomitycznego,  tlenku wapnia i  sjenitu nefelinowego, te składniki zapewniają trwałość wyrobów szklanych.Wymieszane trafiają do pieca gdzie w temp 1500 °C ulegają stopieniu przez 24 do 36 godzin. Stopieniu  muszą ulec wszystkie składniki. 
Gotowe, stopione szkło trafia do zbiornika gdzie jest porcjowane do kształtownicy i w specjalnych formach możne być poddane dalszej obróbce. Kształtki, czyli niedokończone szklanki przechodzą do stanowiska dmuchania. Przez dmuchanie uzyskuje się konkretny kształt odpowiadający formie. Na tym etapie najważniejszym jest niedopuszczenie do roztopienia się form od rozgrzanego szkła, które jest o 40% gorętsze od temp. topnienia stali. To temperatura 4-krotnie niższa od tej na powierzchnie słońca. Maszyny schładza się powietrzem, węglem i wodą. Woda spełnia jeszcze jedną rolę. Polewając maszyny tworzy się barierę parową, która gwarantuje gładką i lśniącą powierzchnię szkła. Najważniejszym i ostatnim etapem jest odprężanie szkła, czyli usunięcie naprężeń ze szkła.
W tym celu podgrzewa się je do temp. 650  °C i pozwala stopniowo ostygnąć przez 2 godziny , gdy schłodzi się za szybko naprężenia znów  się pojawią. Ma to zapobiec spontanicznemu pękaniu naczyń podczas użytkowania pod wpływem temperatury bądź wstrząsów.
Fantazji na wzory i kształty naczyń nie brakuje, jednak przy podawaniu drinków i koktajli należny kierować się niezmienną  zasadą savoir-vivre  alkoholi . Czasy musztardówek dawno minęły i miejmy nadzieję, że chociaż z rozrzewnieniem je wspominamy, to już nigdy nie wrócą. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Truskawki z Martini - letni , orzeźwiający, smaczny i prosty drink na upalny dzień

Mamajuana dobra na wszystko .

Sambuca