Kentucky Bourbon - amerykańska whiskey z Kentucky

Bourbon Festival Od 1992 r. corocznie we wrześniu w Bardstown, Kentucky odbywa się trwający tydzień, Bourbon Festival. W tym roku impreza organizowana była w dniach 17-22 września, a cena biletów wahała się od 20 $ do 140 $ + 6% podatku.. Choć nazwę, która jest prawnie chroniona, zawdzięcza hrabstwu Bourbon w stanie Kentucky, miejscu, z którego się wywodzi to dziś  nie istnieje tam ani jedna gorzelnia. Ten najpopularniejszy typ whiskey amerykańskiej rządzi się własnymi prawami i nie bez powodu Amerykanie mówią, że  każdy Bourbon to whiskey ale nie każda whiskey to Bourbon. Do niedawna tylko trunki produkowane na terenie stanu nosiły nazwę Kentucky Bourbon. Obecnie 95 % trunku pochodzi z Kentucky, pozostałe to Brooklyn, New York, Indiana,Ohio,Massachusetts, Virginia i jak sadze jeszcze nie wszystkie wymieniłam, nie mniej jednak to Kentucky wyróżnia się szczególnym, sprzyjającym klimatem, wodą i urodzajnością kukurydzy , która  musi stanowić ponad  51% zacieru. Dziś każdy bourbon, który przynajmniej rok leżakował w Kentucky ma prawo do nazwy Kentucky Bourbon.
Nazwa jednak zobowiązuje i stawia określone wymagania ustalone 4 maja 1964 r. przez Kongres USA.
Zacier musi zawierać minimum 51% kukurydzy, pozostałe zboża to  pszenica, żyto i jęczmień.Podlega dwukrotnej destylacji do 80%  alkoholu.Musi leżakować minimum dwa lata.Beczki użyte do leżakowania są nowe, zrobione z białego dębu, wewnątrz opalane.Przed  leżakowaniem trunek rozcieńczany jest do mocy nie więcej niż 62,5 % a przed butelkowaniem do mocy 40%.Produkowany jedynie z naturalnych składników i musi pochodzić z Kentucky.
W praktyce używa się zacierów złożonych z 60-86% kukurydzy oraz jęczmienia i żyta lub jęczmienia i pszenicy, niektóre gorzelnie eksperymentują z ryżem, owsem, proso i innymi. Bourbon, w którym wykorzystuje się pszenicę jest bardziej miękki i słodszy.W przypadku żyta jest bardziej wytrawny.Przed butelkowaniem rozcieńczany jest również do 43%, 45%, 47%, 50%, 53,5%. Można również spotkać bourbony o mocy 60-65 % rozlewane prosto z beczki i oznaczone  cask strenght.
Klasyfikacja.Większość bourbonów oznaczona jest Straight Bourbon., czyli nie mieszane. Spełniają one wszystkie wymagania ustawy i stanowią mieszaninę bourbonów produkowanych w tym samym stanie. Jeśli nie ma opisu wieku na etykiecie to znaczy, że mamy do czynienia z trunkiem starszym niż 4 lata. Z reguły wiek na etykiecie określa   najmłodszą whiskey użytą do kompozycji  w wieku 2-4 lat. Jak na mój gust można kupić bourbona z różnych destylarni w jednym stanie, wymieszać i stworzyć nowy niepowtarzalny " my straight bourbon", ale to jest tylko i wyłącznie moje zdanie. Występują też Blended Bourbon czyli typ mieszany.Dla ułatwienia dodam, ze bourbony typu blended mogą zawierać dodatki smakowe, barwniki  i spirytusy innego rodzaju, np rektyfikowany ale 51% mieszanki trunku  musi stanowić straight, czyli naturalny bourbon. Klasyfikacja jest dość trudna do zinterpretowania  i zgodnie z regulacjami federalnymi zależy od rodzaju użytych do produkcji spirytusów i sposobu ich zestawiania.
Sour mash- sweet mash. Zwrócę jeszcze uwagą na proces sour mash stosowany na etapie fermentacji. Do każdej nowej partii zacieru dodaje się niewielką ilość zacieru z poprzedniej fermentacji co pozwala stworzyć spójne środowisko dla drożdży a każda nowa partia jest zgodna z poprzednią przez co można założyć, że określony typ bourbona zawsze będzie smakował tak samo. Dzięki sour mash zmniejsza się pH zacieru co usprawnia fermentację i wydajność alkoholu, ale nie ma bezpośredniego wpływu na smak końcowego produktu.  Rzadziej stosuje się proce sweet mash, który polega na dodaniu każdorazowo do zacieru świeżych drożdży.
Historia. O ile poszczególne typy bourbona posiadają swoje receptury i podlegają ściśle określonym zasadom produkcji to historia powstania trunku jest nieco rozmyta i nie ma jednoznacznej tezy. Należy jednak wspomnieć osobę pastora Elijaha Craiga , który prawdopodobnie jako pierwszy użył do leżakowania opalonych beczek, a nazwa Bourbon Whiskey oficjalnie przyjęła się w 1840 r.
Najbardziej znane Kentucky Bourbon.
Moją uwagę w szczególności zwracają dwa bourbony, a mianowicie Wild Turkey i Four Roses. Produkowane są  przez rożne gorzelnie, położone zupełnie niedaleko  siebie, oczywiście w stanie Kentucky. Poświęcę tym trunkom oddzielny temat, i będą to dość kontrowersyjne przemyślenia, na tle których te trunki wypadają jednak pozytywnie.
Poza tym należy wymienić Jim Beam, Johnny Drum, Maker's Mark, Old Forester, Woodford Reserve, Old Taylor i wiele innych.



"Każdy Bourbon to whiskey, ale nie każda whiskey to Bourbon"
     E.D.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Truskawki z Martini - letni , orzeźwiający, smaczny i prosty drink na upalny dzień

Mamajuana dobra na wszystko .

Produkcja Etanolu