Aperitif & Digestif .


Aperitif to orzeźwiający napój alkoholowy podawany przed posiłkiem.

..delektuj się ..
..pij  subtelnie..

..tylko czasem łapczywie..
..pobudź  zmysły..

..rozpal pragnienie..
..wzmóż apetyt przed daniem głównym..


..delektuj się ..
..przyjęcie dopiero się zaczyna..
..nie może uderzyć do głowy..
..ma tylko umilić  czas oczekiwania na  właściwy posiłek..
..pamiętaj

..aperitif jest tylko na przystawkę.


Campari orange


40 ml Campari 
80 ml soku pomarańczowego
3 kostki lodu  
Kostki lodu w szklance zalać Campari i uzupełnić sokiem 

Obecnie aperitify pije się o każdej porze dnia.
Najsłynniejsze to : Sherry, Campari, Cinzano, Pernod i Martini.


Digestif jest drinkiem , który podaje się po posiłku. Jest on produkowany na bazie ziół , które ułatwiają trawienie pokarmów. Najczęściej pije się go pur lub z lodem . Najbardziej znane digestify to : Fernet, Averna, Ramazotti.
E.D.


Averna to włoski, słodki i gęsty likier o delikatnej ziołowej goryczy.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Atrakcje weselne - Barman

Mamajuana dobra na wszystko .

Truskawki z Martini - letni , orzeźwiający, smaczny i prosty drink na upalny dzień